TGB01- KİŞİ GÜVENLİK BELGELERİ (KGB) - PERSONEL
- alporgrup
- 2 Ara 2024
- 10 dakikada okunur
1. GENEL:
a. Kişi Güvenlik Belgesi; kişinin, görevi gereği bilmesi gereken gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme veya projeye nüfuz edebilmesini sağlayan ve/veya bu gibi gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemenin bulunduğu Kontrollü Oda veya gizlilik dereceli projelerin yürütüldüğü Kontrollü Bölgelere veya gizlilik dereceli yerlere giriş iznini gösteren bir belgedir. Savunma sanayii alanında faaliyet gösterecek kuruluşlarda çalışan, kuruluş ve proje güvenliğinin sağlanması amacıyla, hakkında yapılan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sonucunda durumu uygun bulunan kişiler için Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca tanzim edilir.
b. Görevlendirilen kişinin nüfuz edebileceği en üst gizlilik derecesinin seviyesi, tanzim edilen Kişi Güvenlik Belgesinde belirtilir. Burada konu edilen şahıslar, savunma sanayii projelerinde görev üstlenecek/görevlendirilecek, proje üzerinde görüşme ve çalışma yapabilecek, proje toplantılarına veya gizlilik dereceli konuların görüşüldüğü brifing ve demonstrasyonlara katılabilecek kişiler veya bunlarıntemsilcileridir.
c. Belgelendirme işlemleri, şahısların görev aldığı kuruluşların talebi ile başlatılabileceği gibi, Proje Makamının talebi ile de başlatılabilir. Kuruluş tarafından yapılan başvurularda, gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesi gerekli her personel listeye dâhil edilir. Gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme veya projeye nüfuz etmeyecek personel (5188 sayılı Kanun kapsamında görevlendirilen güvenlik görevlisi, bahçıvan, temizlik görevlisi, yemekhane görevlisi, şoför, stajyer, bekçi, sağlık görevlisi, muhasebe personeli vs.) için başvuru yapılmaz.
ç. Bilmesi Gereken Prensibi gereği, Kişi Güvenlik Belgesi bulunsa dahi ilgisi olmayan şahısların gizlilik dereceli projelerde görev üstlenmesine veya gizlilik dereceli herhangi bir bilgi, belge veya malzemeye nüfuz etmesine müsaade edilmez. Güvenlik önlemleri ve gerekli kontroller, çalışmayı planlayarak yürüten, toplantı veya brifingi tertipleyen makamın sorumluluğunda alınır ve yapılır.
d. Çifte vatandaşlığı olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kişiler için gerekli tahkikat sonucunda Kişi Güvenlik Belgesi verilebilir.
e. Kuruluşlarca Tesis Güvenlik Belgesi alınan/alınacak tesislerinde Millî Güvenlik Makamı izni olmaksızın yabancı uyruklu personelçalıştırılmaz.
f. Kuruluşlarda çalışan yabancı uyruklu kişilerin kimlikleri ve varsa kendi ülkelerinin yetkili makamlarından alınmış Kişi Güvenlik Belgeleri veya muadili belgeler hakkında Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bilgi verilir. Bu bilgiler, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca, gerekli görülen durumlarda, zamana bağlı olmaksızın, uygun görülecek yollardan ve yerlerden araştırılabilir. Araştırma sonucunun olumsuz çıkması durumunda, derhâl ilgili kuruluş uyarılır, yabancı şahsın gizlilik dereceli projede görev alması ve gizlilik dereceli bilgi, belge veya malzemeye erişmesi engellenir.
g. NATO gizlilik dereceli Tesis Güvenlik Belgesi bulunan kuruluşlarca talep edilen NATO gizlilik dereceli Kişi Güvenlik Belgeleri, Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilâtı Merkez Kurulu Başkanlığı adına Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca düzenlenir. Anılan Kişi Güvenlik Belgeleri yurt içi kullanım için geçerli olup, yurt dışı Kişi Güvenlik Belgesi ihtiyaçları, Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilâtı Merkez Kurulu Başkanlığınca değerlendirilir.
5-1
ğ. Kişi Güvenlik Belgesine sahip personelin, her altı ayda bir olmak üzere, kuruluşlar tarafından adli sicil takibi yaptırılır (Adli sicil takibinde ilgili personelin “adli sicil ve arşiv kaydı” olmadığına dair yazılı beyanı yeterli kabul edilebilir.). Kişi Güvenlik Belgesine sahip personelin adli kovuşturmaya maruz kalması veya herhangi bir sebeple hüküm giymesi ve/veya adli sicil takibi sonrasında bir problemle karşılaşılması durumunda, bu durum ivedilikle Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bildirilir. Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamının görüşü alınana kadar geçen süre içinde söz konusu personelin gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme ve projeye nüfuz etmesi engellenir.
h. Kişi Güvenlik Belgesinin süresinin dolması veya kişinin kuruluştan ayrılması halinde, kuruluş tarafından Kişi Güvenlik Belgesinin iptal edilmesine yönelik ivedilikle Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bilgi verilir. Fiziki olarak düzenlenmiş olan NATO Kişi Güvenlik Belgesi Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı Merkez Kurulu Başkanlığına iade edilir.
ı. Genelkurmay Başkanlığınca yaptırılan güvenlik soruşturması sonucunda Kripto Güvenlik Belgesi ile belgelendirilen kuruluş personeli için, güvenlik soruşturması yapılmaksızın Kişi Güvenlik Belgesi verilmesi hususunda Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı yetkilidir. Benzer şekilde Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca yaptırılan güvenlik soruşturması sonucunda Kişi Güvenlik Belgesi verilen personele, Kripto Güvenlik Belgesi verilmesi hususunda Millî Savunma Bakanlığı yetkilidir.
i. Tesis Güvenlik Belgesi başvurusunda bulunmayan kuruluşlar, Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yapamaz. Kuruluşlar tarafından, Tesis Güvenlik Belgesi ve Kişi Güvenlik Belgesi almak için eş zamanlı başvuru yapılır.
j. (İptal edilmiştir)
k. (İptal edilmiştir)
l. Birden fazla kuruluşta hissedar ve yönetim kurulu üyesi görevlerinde bulunan kişilere sadece bir kuruluş üzerinden Kişi Güvenlik Belgesi verilir. Söz konusu Kişi Güvenlik Belgesi’nin diğer kuruluşlarda da geçerliliği Millî Güvenlik Makamınca kayda alınarak sağlanır.
m. NATO ve Millî gizlilik dereceli Tesis Güvenlik Belgesi bulunan kuruluş personeline sadece Millî gizlilik dereceli Kişi Güvenlik Belgesi, sadece NATO gizlilik dereceli Tesis Güvenlik Belgesi bulunan kuruluş personeline ise Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı Merkez Kurulu Başkanlığı adına NATO gizlilik dereceli Kişi Güvenlik Belgesi tanzimedilir.
2. KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ İÇİN BAŞVURU:
a. Şahıs şirketi statüsünde olan kuruluşların hissedarlarının tamamı, anonim şirket statüsünde olan kuruluşların ise ortaklarından, gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesine yönetim kurulu kararı ile izin verilen hissedarlar ile bu kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve genel müdür yardımcıları, güvenlik koordinatörü ile gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesi muhtemel personeli için Kişi Güvenlik Belgesi alınması maksadıyla, başvuru evrakları ile birlikte, kuruluş tarafından Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuru yapılır.
b. 5201 sayılı Kanunun 4’üncü maddesi gereğince yayımlanan Kontrole Tâbi Liste kapsamında yürütülen AR-GE projelerinde, ön fizibilite ve fizibilite etüdü hazırlama çalışmalarında, danışmanlık faaliyetlerinde veya panel, komisyon çalışmalarında görev alması öngörülen ve bir kuruluşa bağlı olarak çalışmayan, gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesi muhtemel akademisyen personelin Kişi Güvenlik Belgesi alması maksadıyla;
(1) Söz konusu faaliyetlerin Tesis Güvenlik Belgesine sahip bir kuruluş marifetiyle gerçekleştirilmesi durumunda, akademisyen personelin Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu, Tesis Güvenlik Belgesine sahip kuruluş tarafından, başvuru evrakları ve Proje Makamı oluru ile Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına gönderilir.
(2) Gizlilik dereceli proje faaliyetlerinin üniversite/enstitünün Tesis Güvenlik Belgesi olan bir bölgesinde gerçekleştirilmesi durumunda, ilgili akademisyen personel için Kişi Güvenlik Belgesi alınması maksadıyla, başvuru evrakları ile birlikte, Tesis Güvenlik Belgesi alan üniversitenin/enstitünün ilgili birimi tarafından Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuru yapılır.
(3) Gizlilik dereceli proje faaliyetlerinin doğrudan, Tesis Güvenlik Belgesi olmayan bir bölgede akademisyen personel tarafından gerçekleştirilmesinin ve gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz edilmesinin söz konusu olması durumunda, gizlilik dereceli çalışmaların tamamının Proje Makamı kontrol ve sorumluluğunda Proje Makamınca belirlenecek Kontrollü Bölgede yapılması sağlanır. Anılan personel için Kişi Güvenlik Belgesi alınması maksadıyla gerekli başvuru, ilgili evraklarla birlikte, Proje Makamı tarafından Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına yapılır.
c. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması istenen her bir şahıs için,
(1) İçişleri Bakanlığının yürürlükteki Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmelik esaslarına göre aynı sayfada olacak şekilde tanzim edilmiş, fotokopi olmayan fotoğraflı ve ıslak imzalı “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu” ve “Nüfus Cüzdanı Sureti”,
(2) Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nden temin edilecek 15 günü geçmemiş Adli Sicil Belgesi/Sabıka Kaydı (Biri asıl, ikisi onaylı fotokopi olabilir. Kişinin kaydına rastlanmışsa, kayıtla ilgili mahkeme kararı gibi açıklayıcı bilgi ve belge eklenir.),
(3) T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı aslının arkalı önlü bir adet fotokopisi sıraya konularak zımbalanır ve bu şekilde üç takım hazırlanarak EK-Ğ’de yer alan başvuru yazısına eklenir.
ç. Adli Sicil Belgesinde yer alan bilgiler nüfus cüzdanının aslına uygunluğu kontrol edilerek başvuru evraklarına eklenir, Resmî Kuruma hitaben alınmayan ve nüfus cüzdanı bilgileri ile örtüşmeyen Adli Sicil Belgeleri başvuru evrakları ile birlikte kuruluşa iade edilir.
d. Güvenlik soruşturması sırasında, ilgili personelin ikamet (oturma) adresinin değişmesi veya bu adreste bulunamaması durumunda; Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından, Kişi Güvenlik Belgesi talep eden kuruluştan ihtiyaç duyulan bilgiler/evraklar yeniden istenir.
e. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formunun her bir suretine 4,5x6 cm ebadında, son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş renkli vesikalık fotoğraf yapıştırılır. Fotoğrafların kenarındaki fazlalıklar uygun bir şekilde kesilerek ince bir katı alındıktan sonra sadece zamkla veya benzeri bir yapıştırıcı ile yapıştırılır ve kesinlikle tel zımba veya toplu iğne kullanılmaz. Fotoğraflar, kuruluş yetkilisi tarafından mühür veya kaşe ile onaylanır. Resimli formların fotokopi ile çoğaltılmış suretleri kabuledilmez.
f. (İptal edilmiştir)
g. Güvenlik Soruşturmasına ilişkin başvuru evrakları eksik doldurulmuşsa üç ay süre verilerek başvuru evrakları iade edilir, bu süre sonunda kuruluş tarafından geri bildirim olmadığı takdirde, söz konusu başvuru iptal edilmiş sayılır.
ğ. Kişi Güvenlik Belgesi alınması için hazırlanan başvuru evrakları üçer takım olacak şekilde harmanlanarak ve EK-Ğ’de yer alan başvuru yazısına eklenerek siyah klasörde gönderilir. Kargo ile kişi adına gönderilen başvurular ve/veya evraklar kabul edilmez.
h. İstenilen bilgiler, güvenlik soruşturması yapacak kurumlar için gerekli bilgiler olup, bunun dışında hiç bir nedenle açıklanmaz ve kullanılmaz.
3. KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ VERİLMESİ:
a. Kuruluşlar tarafından Kişi Güvenlik Belgesi talep edilen personel için, 5202 sayılı Kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamının talebi üzerine, mevzuata uygun olarak Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü veya mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yaptırılır. Sonuç, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bildirilir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu uygun olanlar ile hakkında belgelendirmeye engel teşkil edebileceği değerlendirilen tereddütlü hususlar bulunan personel için Kişi Güvenlik Belgesi tanzim edilip edilemeyeceğine ilişkin gerektiğinde hukuki mütalaa sonrası uygun bulunan kişilere, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından istenilen gizlilik derecesinde, en fazla beş yıl süreyle geçerli Kişi Güvenlik Belgesi tanzim edilir.
b. Beş yıl sonunda yenilenmesi talep edilecek Kişi Güvenlik Belgesi için altı ay önceden yenileme talebinde bulunulur. Yenilemede de ilk başvuru gibi bütün işlemler aynen tekrar edilir. Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca, yenileme süreci başlatılan, süresi dolan Kişi Güvenlik Belgesi yenisi tanzim edilene kadar kullanıma devamedilir.
c. Kuruluşlarca süresi dolan Kişi Güvenlik Belgesinin yenilenmemesi durumunda ise belgenin süresinin bitimini müteakip en geç 15 gün içinde Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına iade edilir.
ç. ÇOK GİZLİ gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme veya projeye nüfuz etmelerine izin verilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının söz konusu gizlilik derecesine uygun olarak Kişi Güvenlik Belgesi ile belgelendirilmesi, Proje Makamlarının oluru ve teklifi çerçevesinde Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı yetkisindedir.
d. Kuruluş yetkilisince, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca Kişi Güvenlik Belgesi tanzim edilip kuruluşa gönderilmesini müteakip, kuruluş tarafından, EK-H’de yer alan beyanname, Kişi Güvenlik Belgesi verilen şahıslara asgari olarak büyük harfle yazılmış kısımları elle yazdırılarak imzalatılır ve kuruluş tarafından onaylanır. Beyannameler, kuruluş tarafından muhafaza edilir.
e. Kişi Güvenlik Belgesi süresi dolmadan ayrılan kişinin, bir başka kuruluşta çalışması ve kuruluşun anılan personel için yeni kuruluşta başladığı tarihten itibaren iki ay içinde kalan süreyi kullanmak üzere talepte bulunması halinde Adli Sicil Belgesi, nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi ve adli sicil kaydının da uygun olması durumunda, yeni bir soruşturma yapılmaksızın, Kişi Güvenlik Belgesini, kalan süre kadar yeni kuruluş üzerinden kullandırmaya Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı yetkilidir.
f. Kişi Güvenlik Belgesi, kimlik kartı yerine kullanılamaz, Kuruluş Güvenlik Koordinatörü tarafından Kontrollü Odada muhafaza edilir. Gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemenin bulunduğu Kontrollü Oda ve gizlilik dereceli proje çalışmalarının yürütüldüğü Kontrollü Bölgelere veya gizlilik dereceli yerlere girecek ve ilgili makamlar tarafından düzenlenen toplantı, brifing, demonstrasyon vs. gibi gizlilik dereceli faaliyetlere katılacak personelden talep edilmesi durumunda, Kuruluş Güvenlik Koordinatörü tarafından ilgili personele zimmet karşılığı belirli süreyle Kişi Güvenlik Belgesi teslimedilebilir.
g. Kişi Güvenlik Belgesinin geçerlilik süresi içinde evlilik ve boşanma nedeniyle olabilecek soyadı değişikliklerinde, Güvenlik Koordinatörünce Makama yazılı olarak bilgi verilir.
ğ. Kişi Güvenlik Belgeleri, Tesis Güvenlik Belgesinin gizlilik derecesi seviyesinden daha üst seviyede gizlilik derecesinde tanzim edilmez. Kişi Güvenlik Belgesinin gizlilik derecesi seviyesi Tesis Güvenlik Belgesinin eşiti ve/veya alt seviyesinde tanzim edilebilir. Özel durumlarda Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı yetkilidir.
h. Makamca Kişi Güvenlik Belgesi tanzim edilen kuruluş personelinin daimi giriş kartına, Tesis Güvenlik Koordinatörü tarafından Güvenlik Belgesinin gizlilik derecesi ve geçerlilik tarihi bilgilerinin işlenmesi veya bandrol/etiket şeklinde yapıştırılması sağlanır.
4. KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ VERİLMEYECEK HÂLLER:
a. Durumları aşağıdaki bentlere uyanlara Kişi Güvenlik Belgesiverilmez.
(1) Kasıtlı bir suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla süreli hapis cezası alanlarla, cezası ya da mahkûmiyeti ertelenmiş, seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya affa uğramış olsa bile; cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, her türlü sahtecilik, Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile hırsızlık, yağma, nitelikli mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma, kullanmak amacıyla bulundurma, kabul etme, satın alma, kullanılmasını kolaylaştırma, imal ve ticaretini yapma, fuhuş, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, zimmet, irtikâp, rüşvet, görevi kötüye kullanma, göreve ilişkin sırrın açıklanması, iftira, suç uydurma, yalan tanıklık, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna muhalefet suçlarından mahkûm olanlar,
(2) Yukarıdaki bentte sayılan suçlar nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma yürütülenlerle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olanlardan; mevcut bilgi, belge delil, görev safahatı gibi hususlar da dikkate alınarak yapılacak değerlendirme sonucunda kişi güvenlik belgesi verilmesi sakıncalıgörülenler,
(3) 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda belirtilen mavi kart uygulaması kapsamında olanların hakları saklı kalmak kaydıyla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkanlar veya çıkarılanlarla yabancı uyruklu olanlar,
(4) Herhangi bir sabotaj, isyan, casusluk, vatana ihanet hareketine katılanlar ve bu hareketlere katılanlara yardımda bulunanlarla, görevi olmaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın herhangi sabotör veya casusla ya da hasım bir devletin temsilcileriyle temas kurmuş olanlar,
(5) Sır saklayamamak, akıl hastalığı, alkoliklik, unutkanlık ve sara gibi güvenliği tehlikeye düşürecek durumları tespit edilenler,
(6) Atatürk İlke ve İnkılâplarına aykırı davranışta bulunanlar.
b. Durumları (1) ve (2) numaralı bentler kapsamında değerlendirilen ve haklarındaki tereddütler giderilemeyen kişiler hakkında Bakan onayı alınır.
c. (İptal edilmiştir)
ç. (İptal edilmiştir)
(7) Millî güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyelik veya iltisakın ya da bunlarla irtibatı tespit edilenler.
5. KİŞİ GÜVENLİK BELGESİ KAYITLARI:
Kuruluşlarca, gizlilik dereceli projede görev alan personel ile ilgili kayıtlar tutulur. Bu kayıtlar, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca planlı veya plansız olarak gerek görüldükçe gözden geçirilir. Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca bir şahsın gizlilik dereceli görevde çalışmasının güvenlik açısından uygun olmadığı yönünde bir duyum alındığı takdirde o şahsın güvenlik tahkikatı yeniden, yaptırılabilir.
6. KİŞİ GÜVENLİK BELGESİNİN İPTALİ:
a. Kişi Güvenlik Belgesinin iptalini gerektiren hususlar aşağıdabelirtilmiştir:
(1) Kişi Güvenlik Belgesinin kaybedildiğine ilişkin hususun, Kişi Güvenlik Belgesinin hükümsüzlüğüne ilişkin olarak ülke genelinde yayınlanan tirajı yüksek üç gazeteden birinde yer alan ilan ve kaybetme gerekçeleri ve kuruluş tarafından tutulacak tutanak ile birlikte Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bildirilmesi,
(2) Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından, Kişi Güvenlik Belgesi bulunan personel hakkında, belgenin geçerlilik süresi içinde yaptırılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması,
(3) Kişi Güvenlik Belgesi verilmesi için aranan şartlardan herhangi birini sağlamadığının sonradan anlaşılması veya bu şartlardan birinin sonradan kaybedilmesi,
(4) (İptal edilmiştir)
(5) Kişi Güvenlik Belgesi verilmiş bir şahsın, bu belgenin verilmesini takiben güvenlik ile ilgili usul ve kurallara uymadığına yönelik olarak kuruluş tarafından, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bilgi verilmesi,
(6) Kişi Güvenlik Belgesi verilen akademisyen personelin görev aldığı projenin bittiğine ilişkin Proje Makamınca geri bildirim sağlanması ve personelin, çalıştığı kuruluştan veya Kişi Güvenlik Belgesi almasını gerektiren görevindenayrılması,
(7) Kuruluşta görevli Kişi Güvenlik Belgesi sahibi personelin tamamını kapsayacak şekilde, kuruluşa ait Tesis Güvenlik Belgesinin ve/veya Üretim İzin Belgesinin iptal edilmesi,
(8) Kişi Güvenlik Belgesinin süresinin dolması ve zamanında yenileme talebinde bulunulmaması halinde personele verilmiş Kişi Güvenlik Belgesi iptaledilir.
b. Kişi Güvenlik Belgesinin gizlilik derecesi seviyesinin indirilmesi, yükseltilmesi veya Kişi Güvenlik Belgesinin iptali, Proje Makamı veya kuruluş tarafından talep edilebilir. Ancak belgenin seviyesinin değiştirilmesi ve iptali, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca yapılacak değerlendirme sonucuna göre yapılır.
c. Kişi Güvenlik Belgesi ile ilgili hususların Bilmesi Gereken Prensibi çerçevesinde uygulanmasından ve yürütülmesinden Kuruluş Üst Yöneticisi ile birlikte Kuruluş Güvenlik Koordinatörü Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına karşı sorumludur. Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından görevlendirilen Denetim Heyetince yapılacak tüm haberli veya habersiz denetimlerde bu hususlar yerinde incelenir.